maanantai 9. joulukuuta 2013

Leivinuuni

Pitkän harkinnan jälkeen päädyimme Tiilerin leivinuuniin. Ensiksi harkitsimme Pikku-Lyydiaa, mutta koska kyseiseen malliin ei olisi puolimetriset halot mahtuneet ja uuni oli sisämitoiltaan hieman turhan pieni, päädyimme isompaan Lyydiaan. Kyllä nyt kelpaa!

Päädyimme ottamaan Lyydian funkkistyylisenä, jossa uuni ei jää tiilipinnalle, vaan pintaan hierretään valkea antiikkilaasti. Koska piippu ja palomuuri ovat heti leivinuunin kyljessä, tilasimme Tiileriltä pari säkkiä lisää antiikkilaastia, jotta saamme koko uunikompleksin samanlaiselle pinnalle. Myös yksi ylimääräinen nuohousluukku tilattiin, jotta piipun nuohousluukku olisi samaa sarjaa uunin nuohousluukkujen kanssa. Oli hienoa huomata, kuinka tilauksia pystyi näin räätälöimään Tiilerin kanssa.

Valmis uuni painaa 3500 kiloa, joten lattiavalu on huomattavasti paksumpi uunin kohdalla kuin muualla. Eristeeksi uunin kohdalle tuli pelkästään Finnfoamia painumisen estämiseksi.

Leivinuunin muuraaminen alkoi viikon 47 alkupuolella. Jo saman viikon loppupuolella muuraus oli lähes valmis - vain noin puolet kuoritiileistä puuttui enää.

Uunin paikan määrittelyä.

Alla olevassa kuvassa näkyy tuhkatilan savuputki, jota myöten savut kulkevat pois tuhkatilasta hiilien vetämisen jälkeen. Putkeen piti meidän tapauksessa tehdä 90 asteen mutka, koska hormiliitäntä tuli uunin sivuun.

Ensimmäisen päivän jälkeen.

Toisen päivän jälkeen uuni oli noussut tulipesän korkeudelle.

Toisen päivän jälkeen.

Kolmantena päivänä muurari pääsi asettelemaan valmiita tulipesän yläosan elementtejä paikoilleen.

Kolmannen päivän jälkeen.

Neljäntenä päivänä uunin kuoren muodot alkavat näkyä.

Neljännen päivän jälkeen.

Viidentenä päivänä leivinuuni olikin valmis muurauksien osalta. Pintakäsittely tapahtuu vasta myöhemmin

Viidennen päivän jälkeen.

Leivinuuni sai tiilitasoitteen pintaansa noin viikon ajan kuivettuaan.

Leivinuuni tasoitteen levityksen jälkeen.

1 kommentti: